Hogy miért is merül fel olykor a házigazdákban, hogy a külföldi vendégeket pont a saját nemzeti éttermükbe vigyék el, nem is igazán értette sosem. Külföldön még nem evett igazán jó pörköltet, ahhoz kell ez a pannon levegő is bizonyosan. Mátrix Benjámin most mégis a Balkán Bisztróba vitte el horvát üzletfeleit, de mégsem a csevap volt a lényeg.
A határmenti együttműködések, bár elég régóta működnek az ösztönző pályázatok talán mégsem elég látványosan hozzák az eredményeket. A hétköznapi életbe kevés szivárog át az üzleti sikerekből, pedig olykor akad, sőt nem is csak olykor. Mátrixék például elég gyakran üzletelnek a déli szomszédokkal, mondjuk ebben nagy segítség, hogy nagyapja példáját követve már gyerekként megtanult németül és horvátul is. Egy rendes iparos legalább három nyelven beszél, mondogatta az öreg, még a világháború előtti években leszolgált iparoséveiben tanultak alapján élte az életét a számára kevésbé kedvező évtizedekben is.
Kora délután megvoltak a kötelező körök, kávé és puhatolózás, aztán beültek vacsorázni a Balkán Bisztróba. Benjámin kedvelte ezt a helyet, a Balkánhoz képest kissé puritán és visszafogott külső egész jó konyhát takart, ami ráadásul nem csak a balkáni ihletésből táplálkozott.
Az idén épp ötéves étterem ugyan stabilan hozza a Balkán több régiójának ízeit, de Mátrix most mással szerette volna elbűvölni vendégeit. Az étlapnak van ugyanis egy havonta cserélődő része, ahol a séf mutatja meg 5-6 ételen keresztól, hogy látja a gasztronómiát. Itt a kreatív szellem szabadul ki a fazékból.
Az étlap klasszik részét most átugrották, az amúgy általa igen kedvelt csevap, pljeskavica, köfte most nem játszott. A férfiaknak a vadast javasolta, ami omlós marhapofát takart, vadas mártással, vajon pirított knédlivel. A hölgyeknek csirkemell rizibizit, ami valójában rántott csirkemell volt, sült rizstésztával és zöldborsópürével. A meglepetés, a látvány és ízek kontrasztja, a játék a formákkal mindig működik, gondolta, amikor előbb mobiltelefonok laktak jól fényképekkel, csak utána következett az evés.
Ő maga a „majdnemböjtje” jegyében erdei gombás rizottót választott, amire langyos brie sajt került. A „majdnemböjt” a kíméletes böjtölést jelentette, nem nagyon evett húst, kivéve, ha megkívánta, nem nagyon kedvelte ezeken a hirtelen jött, sokaknál inkább divatszerű fogadalmakat.
A vendégeknek Szabó Zoltán pécsi cirfandlijából rendelt, maga Balla Géza ménesi kadarkájával kísérte le a rizottót. Mire az eszpresszó, no meg a batáta nudli mákkal és cigánymeggyel az asztalra került, már túl voltak a lényegen.
Sokan nem értik idehaza, hogy tőlünk délebbre az üzlet valójában a terített asztal mellett köttetik. A Balkán Bisztró kínálata jó apropó volt, hogy megmutassa, van piaca a horvát termékeknek, itt a borlapon is szerepelnek, talán Magyarországon itt a legszélesebb a választék, de a tányéron is ott vannak, sőt a sörcsapból is az folyik. Utána már lazult a nyakkendő, sőt le is került. Ha a bizalom megvan, az üzlet is közel.
A nagy egyetértés jegyében egy palack Skaramuča Premium Plavac Mali 2017 is került az asztalra, a dalmát vörösborok királya, a plavac mali fajta nemzeti büszkeség, ezzel lehetett koccintani az üzletre, innen jön, oda megy az áru, mindenki boldog.
Mátrix Benjámin elégedetten dőlt hátra, a vendégek a hangszórókból szűrődő balkáni muzsikát dúdolták, jó olyan helyekre jönni, ahol kicsit otthon érezheted magad, nem feszélyez a kesztyűs pincér, de picit mindig többet kapsz a pénzedért. Az üzlet mindig üzlet, de csak ha lehet élvezni is közben az életet, gondolta és belekortyolt a borba.
Balkán Bisztró
7621 Pécs, Ferencesek utcája 32.
Telefon: +36 30 891 6809