Csapatnév:
*
Iskola:
*
Versenyző 1 neve:
*
Versenyző 2 neve:
*
Versenyző 3 neve:
*
Segítő tanár/ szülő neve:
*
Segítő tanár/szülő mobilszáma:
*
Segítő tanár/ szülő email címe:
*
A capuccinora a tejhabot ezzel az eszközzel készítem el:
A sajthoz ezt használom:
A fokhagymához ezt használom:
A tejszínhabhoz ezt használom:
A krémleveshez ezt használom:
13. A feladatban a magyar konyha néhány jellegzetes ételét találod. Párosítsd őket a meghatározásaikkal!
1. Krumpliból és búzalisztből készült, általában pirított hagymával gazdagított „egytálétel”, Éliás Tóbiás ajánlata.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
2. Marha gyomrából főzött étel, lehet csülkös vagy velős is. Kultikus csemege vagy frottírtörölköző.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
3. Hagyományos, édesvízi halból készült kiadós leves. A szegedi és bajai atyafiak szerint egyaránt az övék az igazi.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
4. Hártyavékonyságúra nyújtott tésztából göngyölt töltött sütemény. A nevében szereplő rét tő szerepel például a „réteg”, „sokrétű” szavainkban. Néhol a töltelékre utalva bélesnek is hívják.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
5. Olajban vagy kemencében sült kelttészta. Bár a Kádár-korban a rabló idegenforgalom egyik szimbólumává vált és alaposan lejáratódott, tisztességgel elkészítve páratlan csemege.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
6. Eredetileg szőlőlevélbe, később egészben savanyított káposzta levelébe töltött húsféle étel, a hagyományos lakodalmak elmaradhatatlan fogása.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
7. Burgonyából, tojásból és húsféléből változatos receptek szerint készülő tepsis étel. A menzák világának méltán újrafelfedezett fogása.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
8. Túróból és lisztből gyúrt, kifőtt és prézlibe forgatott finomság. Jól elkészítve vajpuha és omlós.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
9. Paprikából és paradicsomból főzött idényjellegű étel. Ki a tojásos, ki a kolbászos vagy rizses változatára esküszik.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
10. Pásztorételből lett a magyar konyha emblematikus fogása. Alapja a marhahús, krumpli, hagyma, pirospaprika. Manapság előkelő éttermek igyekeznek újraértelmezni.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
11. Parajból készült főzelék, mely lehet gyermekriogató szörnyűség és fenséges kedvenc is. Elmaradhatatlan feltéte a tükörtojás.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
12. Tulajdonképpen nemzetközi étel, erre utal neve is, amely lepényt jelent. Tölteléke általában édes, de a hortobágyi változat húsos–tejfölös.
töltöttkáposzta lecsó gulyás halászlé spenót dödölle rétes rakott krumpli pacalpörkölt túrógombóc palacsinta lángos
If you are human, leave this field blank.
Beküldés